Hoe start je met een jong paard?

Bij het begin beginnen! Maar waar is dat begin dan?!

In mijn vorige blog schreef ik over de tijd die het paardenlichaam nodig heeft om te ontwikkelen en ‘volwassen’ te worden en dat daarbij de verschillende structuren in het lijf allemaal op hun eigen tijd volgroeien. Maar waar begin je dan in je proces van zadelmak maken?

Waar je start of je eerste focus ligt, hangt helemaal af van het paard waar je mee werkt! Heb je een paard dat van nature erg nieuwsgierig is en graag nieuwe dingen ontdekt, dan kun je al vrij gauw aan de ‘technische opleiding’ van dit paard beginnen. Heb je een paard dat van nature onzeker is, dan zul je eerst heel wat mentale training moeten aanbieden voordat het paard in staat is om ‘technische dingen’ überhaupt aan te leren.
Maar hoe je het ook wendt of keert, je begint altijd eerst bij het opbouwen van  communicatie en vertrouwen!

Vooral als je een paard hebt dat zo uit de wei of de opfok komt zoals bijvoorbeeld Agnes (die echt nog helemaal niks kent van de mensenwereld, zelfs geen halster) dan is het echt superbelangrijk om te beginnen bij het begin. En dat is leren communiceren en vanuit een oprechte communicatie leren vertrouwen.

‘Groene’ paarden kennen maar 1 ding en dat is kuddetaal. Daarom begin ik met jonge paarden altijd eerst los in de bak. Los in de bak kun je het gesprek aangaan door middel van lichaamshouding en lichaamstaal. Ook dwing je de paarden niks op, ze zijn immers vrij om weg te lopen als ze dat willen. Door die eerste keren zo puur en zonder verwachting te werken, laat je aan het paard zien dat jij oprecht bent: jij hoeft niks van hem en hij moet niks van jou. Hij is vrij om te kiezen of hij de communicatie aan gaat, of niet. Of hij zelf nieuwsgierig wordt en op onderzoek uit gaat of niet. En in 9 van de 10 gevallen worden ze nieuwsgierig! Bij de een duurt het wat langer dan bij de ander, maar uiteindelijk zijn ze allemaal wel benieuwd wat daar voor een figuur in de bak staat en of je daar ook wat mee kan.

Ook voor Agnes was dit het begin. Toen ze kwam was ze erg onzeker en bang. Soms zelfs zó bang dat ze helemaal begon te trillen. Het heeft voor haar ook echt enige tijd geduurd voordat ze de deur open durfde te zetten en haar nieuwsgierigheid durfde toe te laten. Maar ook voor Agnes groeide het vertrouwen langzaam maar zeker.

Vanuit deze nieuwsgierigheid kun je af en toe al wat dingetjes gaan aanbieden. Door bijvoorbeeld voor het paard te gaan lopen ben je remmend, er naast ben je vrij neutraal en wanneer je achterloopt ben je drijvend (dat zijn de basisprincipes in de kudde). Met deze kleine beginnetjes krijg je al wat wederzijdse communicatie en kun je aan je paard laten zien dat je zijn taal begrijpt en spreekt. Wanneer je deze principes kent, heb je de basis van de communicatie al gelegd. Naarmate de interesse en het vertrouwen groeit, kun je deze communicatie gaan uitbreiden en kun je ook wat richting mee gaan geven in je lichaamstaal. En voor je het weet heb je zo al kleine stukjes van een volte te pakken zonder dat je nog maar iets nodig hebt gehad van harnachement of een andere vorm van druk.

In het volgende blog kun je lezen over het verder bouwen op de basis.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen