Persoonlijke ontwikkeling

Met de in gang gezette beweging konden we in de training ook beginnen met sterker haar overleefstandgedrag te gaan kaderen. Gezien haar verleden waarbij de eerste kennismaking met rijden waarschijnlijk niet zo plezant is geweest, was het wel begrijpelijk dat ze zo van achteruit de hoek met zichzelf naar voren kwam. Maar ze was op dit moment ook op een punt aangekomen dat dit gedrag haar niets bracht en eigenlijk ging kosten. Want het maakte dat haar ontwikkeling stil kwam te liggen én haar eigenaresse’s veiligheid kwam er regelmatig bij in gevaar. Deze laatste extra stap in de training maakte de drie-eenheid van behandelen, ondersteunen en trainen compleet. Langzaam maar zeker kwam Masha tot rust en begonnen we ruimte te krijgen om haar te laten ervaren dat trainen met mensen fijn kan zijn. Dat het kan helpen lekkerder in je lijf en in je vel te zitten, dat het uiterst interessante en boeiende informatie kan bevatten én bovendien superlollig kan zijn!

Met het duidelijker kaderen door de eigenaresse begon Masha in te zien dat haar eigenaresse innerlijk krachtig is, máár ook handelt met zuiver geweten. Niet langer terugschrikt voor groot gedrag en richting kan geven in spannende momenten, kortom best een fijn iemand om bij te zijn en eigenlijk ook wel iemand waarbij je heel veilig bent. Gaandeweg de training baanden wij ons een weg door Masha’s overlevingssysteem om dichter en dichter bij haar kern uit te komen. Met elke stap konden we dichter richting het ‘echte’ rijden gaan bewegen en in de laatste weken viel alles samen. Masha die door het rijden door de laatste laagjes wantrouwen en oude ervaring kon bewegen, en een eigenaresse die na veel persoonlijk ontwikkeling en coaching écht begint te landen in thema’s als zelfvertrouwen, aanwezigheid, hervonden fijngevoeligheid, innerlijke kracht zonder ego waarmee een heel mooi, gebalanceerd, compleet totaal pakketje van wie dat zij is als persoon zichtbaar wordt.

Nu het puntje bij het paaltje komt, blijkt dat deze hervonden tonen en kwaliteiten die de eigenaresse maken tot wie ze is in haar volle potentieel, de tonen en kwaliteiten zijn die nodig zijn om Masha stabiliteit, vertrouwen en ontspanning te bieden. Dit is wat voor Masha nodig is en waarin je als mens mag aanvullen tot een groter geheel samen. Hierdoor voelt Masha ruimte en veiligheid om te kunnen en durven ontwikkelen van een paard met een heel jong karakter, een echt spontaan, open, naïef kindkarakter, naar een krachtiger wordende puber, naar een stabiel volwassen paard en een fantastisch gezellige metgezel in het leven die in is voor geintjes!

De zekerheid van Masha zit niet in de vastheid van omgeving, in de duidelijkheid en routine in je werk of in haarzelf omdat zij de kwaliteit ‘overzicht’ van nature weinig bezit. Haar zekerheid zit hem vooral in de aanwezigheid en de kwaliteit van ontwikkeling in en van de mens die met haar meereist. Daarin ligt veiligheid,  vertrouwen en verbinding waarmee dit paard haar ruiter op haar beurt kan leren over fijngevoeligheid, lichaamsbewustzijn en kracht waar je U tegen zegt! En alleen via de weg van jezelf kun je de gigantische kwaliteiten van dit paard naar boven halen zónder het dier gaande weg te schaden. Want Masha mag dan een paard úit duizenden zijn, maar ze is zeker niet een paard vóór duizenden! Ze raakt snel beschadigd omdat ze zo mooi open en naïef is en omdat zo zoveel kwaliteiten te geven heeft, wat ook inhoudt dat ze snel wordt beroofd…

Ik kan niet wachten wat de toekomst voor deze twee in petto heeft, want een ding weet ik zeker: als zij samen doorwandelen op de ingeslagen weg en gaandeweg samen bij zichzelf kunnen blijven in hun ontwikkelen… dan wordt dit goeoeoed!!!

Wil je meer weten over de trainingsmogelijkheden en of het geschikt is voor jou en jouw (type) paard? Kijk dan op de pagina ‘Het paard’ voor meer informatie, of neem contact op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen