Alle kwaliteiten die Joke voldoende bezat, waren op een bepaalde manier gericht op het voorzien voor een ander, zo noemde ze:
– flexibiliteit
– goed dingen kunnen regelen
– koesteren/liefhebben.
Stuk voor stuk prachtige kwaliteiten, maar alleen ingezet voor de ander brengen ze de gever nog geen (langdurige) voldoening en ook geen vervulling. Het kost de gever waardevolle energie en eigen bewustzijn wanneer deze eigenschappen overmatig en zonder balans worden ingezet. Precies de reden waarom Ice tijdens de eerste drie sessies nauwelijks in beweging kwam. Wanneer jij niet gevuld, aandachtig en bewust aanwezig bent, dan bevatten jouw lichaamstaal en het energieveld rond jou weinig informatie. Paarden zijn als geen ander afgestemd op deze lichaamstaal en de informatie die zich bevindt in het veld rond jou. Wanneer je moeilijk in contact kan komen met jezelf, veel vanuit je hoofd handelt en doet, emoties niet tot je beschikking hebt als raadgever en als vorm van procesverwerking en boodschapper, dan is je veld leeg. Je hebt een ‘gat’ in je energie. Voor paarden minder interessant want ja… want wie wil er nu een ‘gat’ in zijn team? (Paarden schatten andere paarden en dus ook mensen in op hun waarde voor de kudde als totaliteit, voor het grotere geheel). De uitwerking van deze staat van zijn en lichaamstaal zie je in de mensenwereld vaak terug in de vorm van nergens bij horen. Kinderen die bij de gym altijd als laatste worden gekozen of volwassen die op het werk nooit écht bij het team horen.
Door in contact te komen met je lichaam, kom je ook weer in contact met je emoties, je intuïtie en je celkerngeheugen. Je weet beter wat je voelt en doordat je bewust voelt, straal je dat gevoel ook uit en komt wat je aan de ‘binnenkant’ voelt overeen met wat je aan de buitenkant laat zien? Dingen bewust doen met gevoel maakt je vervult en als je iets doet met vervulling – dus letterlijk gevuld met je gevoel, emotie, een of meerdere van je kwaliteiten – dan verandert je ruimtelijkveld. Daarmee wordt deze interessant voor een ander om te leren kennen, te onderzoeken, op aan te sluiten. Als je een emotie of gevoel vanuit jezelf naar buiten kunt brengen, zul je bovendien merken dat handelingen, dingen doen veel minder moeite kost dan wanneer je het zonder ‘vulling/bezieling’ doet.
De mooie kwaliteiten hadden voor Joke ook een negatief effect. Op de momenten dat het haar teveel werd en er onbalans ontstond in geven en nemen, voor anderen zorgen of voor jezelf, dan verhardde ze. Ze trok een muur op rond zichzelf en werd in haar communicatie rechtlijnig en strak. Iets wat zij eigenlijk van zichzelf helemaal niet was, maar wat zij in de loop van de jaren wel was geworden. Ze wist niet precies hoe dat was gebeurt, maar ze wilde er wel heel graag vanaf. Tijdens training 3 kwam er een doorbraak en ontstonden er inzichten in waarom het voor haar zo lastig was om te voelen. En wat er voor haar nodig was om tijdig grenzen aan te aangeven waardoor het harde overlevingsschild wellicht niet meer nodig was.