Holistische kijk op mentale en fysieke elementen

Vanuit het eerste aanknopingspunt dat we hadden op basis van oprechte lichaamstaal, zijn we verder gaan zoeken, want het soort gedrag dat Incauta vertoonde, ontstaat nooit zomaar. Het is niet gewoon de aard van het beestje, nee er is een trigger(s) geweest in het verleden dat deze overlevingsstand heeft aangezet. Zo ook bij Incauta. Ze was als jong veulentje geëmigreerd vanuit Spanje naar Nederland, toen der tijd nog samen met haar moeder. Een heftige ervaring waarschijnlijk, waarin je veel steun put uit de aanwezigheid van je moeder. Wanneer je dan uiteindelijk wordt afgespeend en dus die steun en aanwezigheid verliest, dan zou dit zomaar eens zo’n trigger geweest kunnen zijn. Waarschijnlijk helemaal niet groot zichtbaar toen, maar door de jaren en ervaringen heen meer en meer gaan vasthechten in haar systeem en uiteindelijk gevormd tot het grote visuele gedrag van nu.

Mentale en fysieke elementen zijn een prachtig praktijkvoorbeeld van hoe holistische en wetenschappelijke behandelwijzen vervlochten zijn. Daar waar wetenschappelijke behandelvormen fantastisch werk doen op fysieke problemen (denk aan operaties, pijnmedicatie, het kunnen oplossen van ontstekingen, enz.) kunnen holistische behandelvormen heel erg mooi verlichting brengen bij mentale problemen. Naast dat we met Incauta getraind hebben, hebben we haar ook behandeld met NEI therapie. Deze therapie ondersteunt in diepere emotionele lagen en helpt daar in de kern de onbalans weer in balans te brengen. Daarnaast hebben we haar ondersteund met Bach bloesem remedies, die zachter en langzamer door werken.

De fysieke items die we veel tegenkwamen in het rijden waren altijd op de binnenschouder vallen, te weinig draagkracht van achter, (te) hoog in tempo, rennerig en moeilijk bij de les te houden. Een correcte lengtebuiging laten ontstaan was ontzettend moeilijk omdat Incauta altijd wel ergens een plekje in haar lijf vond waarbij ze de energie voor de boogspanning kon laten ontsnappen (of over de buiten- of binnenschouder, of de achterhand naar buiten of binnen plaatsen, of te veel stelling in de hals en ga zo maar door). Vaak te veel gewicht op de voorhand waarbij ze de rug helemaal wegdrukte en de onderhals ontzettend overbelaste. Nu je Incauta’s verhaal kent, is het niet meer zo gek dat deze fysieke items zo moeilijk waren! Want wat al deze ‘losse’ items allemaal in de kern verbindt, is dat ze alleen tot stand kunnen komen wanneer je kunt verbinden met jezelf en een ander (ruiter/amazone), dat je in het moment bent (want anders kun je nooit de boodschap die een ander nu mee geeft ook nu ontvangen), en dat je de controle (van wat je altijd gedaan hebt) kunt durven loslaten zodat je iets nieuws kunt ervaren waardoor je dus tot inzicht, bewustzijn en groei kunt komen!!

We zijn er nog niet helemaal omdat mentale items altijd veel tijd, geduld en oprechtheid nodig hebben om de jaren van gewoonte en inslijting te kunnen helen, maar wat een verandering is er nu al teweeggebracht! Er is veel meer ingang, verbinding, connectie en communicatie. Ook heeft Incauta al zoveel meer verbinding met zichzelf en kan ze beter in het moment leven, de controle loslaten en gewoon ervaren.

Heel veel inzicht in deze korte maar krachtige training. En wat een wijsheid van een ogenschijnlijk hectisch paard! Dankbaar voor dit mooie proces en een shoutout naar de eigenaar die ondanks de dichte deuren bij Incauta bleef proberen en zoeken, waarbij ze geduldig en oprecht bleef – echt ontzettend knap! And… hard work always pays off!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen