Stress afvoeren en veiligheid creëren

Toen dit paard in training kwam hebben we in de eerste wen-weken de aandacht gelegd op passende voeding in ruwvoer en ondersteuning van organen en afvoersystemen door middel van aanvullende kruiden en supplementen. Tevens hebben we zijn huisvesting zo aangepast dat hij weer lekker paard kon zijn met veel bewegingsvrijheid en contact met soortgenoten. Hierdoor kreeg hij al wat ruimte in zijn systeem om stress af te voeren.

Het paard was in eerste instantie erg gesloten in de communicatie en kon bij tijden echt groot over grenzen heen gaan waarbij zijn gedrag zorgde voor onveilige situaties. Toen de eerste stappen in de fysieke ondersteuning naar herstel waren ingezet, hebben wij zijn training dan ook vooral gericht op heldere communicatie, begrenzen waar nodig, maar ook heel erg in contact waar mogelijk. Het harde schild dat hij op zijn fysiek droeg, droeg hij namelijk ook mentaal.

Het duurde echt een aantal maanden voordat we door alle mentale lagen waren gewerkt en er genoeg ruimte voor verbinding en veiligheid ontstond om verder door te gaan trainen voor fysiek herstel. In deze revalidatie hebben we opvallend lang gewerkt aan deze mentale lagen, en gaandeweg het traject bleek ook heel mooi dat dit voor dit paard echt de enige weg was! Deze grote, stoere man bleek heel onzeker en voelde zich heel onveilig. De mensenwereld begreep hij niet en de mensen zelf waren onveilig. Er was dus ook een grote portie oprechtheid van zijn trainster nodig om deze argwaan los te laten en in te ruilen voor een open, voor hem kwetsbare, maar oprechte verbinding.

Gaande het traject ontwikkelden beide partijen erg veel bewustzijn en inzicht, er kwam veel begrip voor elkaar en van daaruit veel positieve ondersteuning en bevestiging. Deze stoere man ontpopte zich tot ontzettend fijne en subtiele partner!

In het volgende blog lees je verder over de samenhang tussen mentaal en fysiek herstel bij dit paard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen