Fysiek en mentaal opschonen

Door het lange stilstaan was aan Elodi goed te zien dat spieratrofie was ingetreden, het langzaam verteren/verdwijnen van de spieren. Spieratrofie kan door verschillende oorzaken ontstaan, de meest logische is wanneer het lichaam niet beweegt de spieren overbodig worden waardoor het lichaam ze afbreekt. Je gaat immers geen energie stoppen in iets dat je niet gebruikt, dat is in de wereld van de overleving een logische reactie. Verder zijn er nog een aantal oorzaken waardoor spieratrofie kan ontstaan: door bijvoorbeeld een vergiftiging van het lijf kunnen de spieren aangetast raken. Dit kan zowel een vergiftiging zijn door het consumeren van verkeerde producten/voeding, maar ook door langdurige medicatie waardoor het lijf van slag kan raken waardoor de energie uit de spieren wordt gehaald.

Een vaak geziene oorzaak van spieratrofie in mijn vak is spieratrofie doordat het lijf vast en geblokkeerd zit. Gewrichten met een bewegingsbeperking, het niet volledig door stromen van het lichaam zowel fysiek als energetisch en verkeerde bewegingspatronen waardoor spieren niet gebruikt en/of niet meer gevoed kunnen worden waardoor ze langzaamaan verteren. Ook hoge maten van stress en daardoor langdurig hoge cortisol niveaus in het bloed kunnen er voor zorgen dat de spieren worden verteerd. Kortom meerdere mogelijke oorzaken voor een op het oog simpele verklaring.

Voor elk paard is het van belang dat het lichaam zo snel mogelijk weer in zijn natuurlijke kracht komt te staan waardoor alle processen optimaal kunnen functioneren. Dit is precies de reden waarom we bij Elodi’s revalidatie hebben gekozen voor een multidisciplinaire behandeling. Naast het langzaam opbouwen van de staprondes aan de hand hebben we haar extra ondersteund vanuit fytotherapie (beter bekend als voedingstherapie), door haar gericht te ondersteunen met kwalitatieve voeding, kruiden die ondersteunen in verschillende functies zoals bijvoorbeeld het afvoersysteem, de orgaanwerking, het lymfestelsel enz., en extra supplementen die haar lijf van binnenuit helpen om zo snel mogelijk weer in balans te komen en gezond te worden.

Voor, tijdens en na de operatie heeft ze natuurlijk best veel (nodige) medicatie gekregen voor pijnbestrijding, narcose/verdoving, antibiotica en ontstekingsremmers, enz. Ten tijde van hoge nood belangrijke medicatie, maar naderhand zorgen zij vaak voor vervuiling en restanten in het lijf waardoor orgaanfuncties lange tijd ontregeld kunnen raken. Wanneer je van binnenuit hierin een helpende hand kunt bieden, kun je het proces heel goed ondersteunen en de kwaliteit van het resultaat enorm verhogen. Stel je voor dat je niet al je energie nodig hebt om je lijf op te ruimen, en al de extra energie kunt gebruiken voor het aanmaken van nieuw botweefsel.

Naast dat Elodie fysiek ontregeld was door zowel ‘restafval’ als het niet kunnen doorstromen in heel het systeem door boxrust, was zij mentaal ook best wel een beetje uit balans. Helemaal niet gek wanneer je gebouwd bent om heel de dag te lopen en nu al een hele tijd gebonden bent aan de zelfde plek. Het niet kunnen uitvoeren van natuurlijk gedrag is een grote trigger op het aanmaken van cortisol (ook al ogen ze soms van de buitenkant best wel rustig). Dus ook de kruiden en supplementen (zoals bijvoordbeeld magnesium) helpen in het uitbalanceren van de waardes in het bloed. Maar op dit mentale gebied hebben wij ook nog via een andere weg ondersteund, en wel door middel van essentiële oliën.

Het moet natuurlijk veilig zijn om met een paard aan de hand te lopen, dus wanneer je ervoor kunt zorgen dat ze op een of andere manier ontspanning vinden dan haalt dat al een grote druk van het geheel af. Hierin kunnen de oliën waanzinnig mooi ondersteunen, naast het helpen loslaten van stress, spanning en druk helpen zij ook voorkomen dat Elodi nog langere tijd aan de medicatie moest blijven. Deze chemische medicatie zorgt er ook voor dat de druk eraf gaat (of eigenlijk onderdrukt wordt) waardoor ze beter hanteerbaar is, maar ze zorgen tegelijkertijd voor een grotere belasting van haar innerlijke systeem. De oliën waren dus een hele mooie natuurlijke weg om haar van binnen en van buiten, fysiek en mentaal weer snel op de rit te krijgen.

In het volgende blog kun je lezen hoe we in stap hebben gewerkt aan eigen bewustzijn van Elodie en haar eigenaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen